Feng-Shui

TARTALOM:


leonardo.jpg A HOLISZTIKUS szemlélet

A test, a lélek, és a szellem dinamikusan változó egyensúlya jelenti az egészséget. Ha bármelyik terület irányába eltolódik a rendszer, az kihat a másik kettőre is, és az ember EGÉSZsége csorbult, vagyis megbetegszik. A gyógyítás is csak ezen az elven működhet. Csak a testet nem lehet helyreállítani (az csak tüneti kezelés), hisz a lélek, vagy szellem sérülése jelentkezik a fizikai síkon betegségként, figyelmeztető jelként. Fel kell deríteni a kiváltó okot, és azt megoldani, hogy valódi gyógyulás következzen be. Ha szeretnél erről bővebb információhoz jutni, olvasd el a Lelki eredetű betegségek lexikont.

Rudolf Steiner öröksége; az Antropozófia is azon a szemléleten nyugszik, hogy e hármas egység alkotja az ember egészét, ezért nevezik a Waldorf-oktatási-nevelési intézményeket: a fej a kéz és szív iskolájának.

dns.jpg
Az Univerzum Törvényei:

"Az igazság elvei heten vannak. Ő, aki világosan ismeri ezeket, birtokolja azt a Mágikus Kulcsot, amelynek érintése előtt a Templom összes ajtaja kitárul" Kybalion

A 7 Szent Alapelv:

1. A Szellemiség Törvénye: "A Mindenség az elme, az Univerzum mentális. Az Univerzum mentális, a Mindenség elméjében foglal helyet. A Mindenség végtelen elméje Univerzumok méhe."
2. Az Összefüggések Törvénye: "Amint fenn, úgy lenn, amint lenn, úgy fenn."
3. A Rezgés Törvénye: "Semmi sem nyugodt, semmi sincs nyugalomban, minden mozog. Minden rezeg, minden vibrál. Ő ki érti a rezgések alapelvét, markolja az Erő jogarát."
4. A Polaritás Törvénye: "Minden kettős, minden kétpólusú. Mindennek van ellentétpárja, szeretni és nem szeretni ugyanaz, az ellentétek azonos természetűek, csak mértékükben és pozíciójukban különbözőek. A szélsőségek összetalálkoznak, minden igazság csak féligazság, minden ellentmondás megoldható."
5. A Ritmikusság Törvénye: "Minden áramlik ki és be, mindennek meg van a menete, minden dolog emelkedik és süllyed, az inga kilengése mindenben megnyilvánul. A jobbra való kilengés mértéke és a balra való kilengés mértéke egy, a ritmus kiegyenlítődik."
6. Az Ok-okozat Törvénye: "Minden oknak van következménye, minden következménynek van oka. Minden törvényszerűen történik, bár van véletlen, de ez a szó a Törvény előtt mégsem ismert. Az oksági viszonynak sok síkja van, de a Törvény elől nincs menekvés."
7. A Nemiség Törvénye: "A nemiség mindenben jelen van, minden rendelkezik saját férfiúi és női elvekkel, a nemiség valamennyi síkon megnyilvánul."

istenszeme.jpg


Feng-Shui

"...varázslaton innen, lakberendezésen túl..." feng_shui_kovek_bambusz.jpg

meridianok.jpg A Hagyományos Kínai Orvoslás már évezredek óta működő, bizonyítottan hatásos egészségmegőrző és helyreállító gyógymód. A Feng-Shui, bármilyen meglepő - hisz sokan "csak" lakberendezésnek gondolják - szintén ide tartozik. Ennek magyarázata, hogy lakásunk az életünk tükre. Az emberi szervezetet mintázza, így a bejárati ajtó: a száj, az ablakok: a szemek, a folyosók: a belek és keringési rendszerről árulkodnak.

Ahogy az orvos akupunktúrával aktivizálja az emberi szervezet meridiánjait - a tűszúrásokkal megszünteti az energiaáramlás elakadását - úgy teszi ezt a Feng Shui az életterünkkel.

Ez NEM HIT kérdése. Mindenki képes vizen járni, csak tudni kell; hol vannak a cölöpök!


Feng-Shui történelem: Mese a teknősről
Holvoltholnemvolt...; Élt egyszer réges-régen (Kr. előtt 2953 - 2838, a Hszia dinasztia alapítója,) egy bölcs uralkodó a messzi-messzi távolkeleten (de még ebben a galaxisban). Fu Hszi császár a Sárga-folyó partjára járt meditálni. Egyik ilyen alkalommal, (tudatmódosító szerek hatásától mentesen!) különös jeleket vélt felfedezni a vízből partra mászó teknős páncélján. Rajzolgatott még egy kicsit a homokba, és megalkotta a kínai számmisztika, asztrológia alapjait. Azóta sokmillió ember tapasztalatával bővült és még ma is alakul, fejlődik ez a tanítás, filozófia. fengshui_irasjel_2.jpg

A kínai térrendezés - a sokáig titkos tudománynak számító - Feng-Shui a szél (Feng , ejtsd: feng, fung) és víz (Shui, ejtsd: sui, suj, sáj) kínai írásjelek kombinációja.
A Feng Shui - megfigyelésekre épülő - klasszikus alaptanításai szerint a világon egyetlen dolog állandó: A VÁLTOZÁS.
Az Élet, a természet és a minket körülvevő világ folyamatos változásban létezik de ezek az alakulások különféle ciklusokat, tervszerű egészet alkotnak, tökéletes rendszert építve fel. (pl: évszakok körforgása)

A TAO

tao_te_king_irasjel_1.jpg Ismét vissza a régmúltba: Amikor Jün-Men-t, egy csan-szerzetest megkérdezték, hogy mi a tao, egyszerűen csak ennyit válaszolt: "Menj tovább!"

Érezhető már ebből is, hogy aki ezt a filozófiát követi; más szemmel nézi a világot. Ezen tanítás szerint az Univerzum előírja a chi-nek (csí), hogyan épüljön fel a világmindenség, hogyan álljon helyre a kozmikus harmónia az ember és a természet viszonyában, kapcsolatukon keresztül.
A csi jinné sűrűsödik és janggá párolog, amelyek állandó mozgását és folyamatos átalakulását a tao szabályozza. Benne megszűnnek ellentétek lenni, ez a tao lényege. A két pólus, értelmes egésszé egészítik ki egymást. A pontok pedig azt mutatják, hogy a yinben, mindig van egy kis yang, és fordítva.
Tao Te King - Az út és Erény Könyve - Az ókori (i.e. IV.-III. század) kínai filozófia legjelentősebb műve.
Születésének körülményeiről és szerzőjéről szinte semmit sem tudunk. A kínai hagyomány azt tartja, hogy a könyvet egy Lao-Ce nevű vándor filozófus írta, aki Konfúciusz idősebb kortársa volt. Lao-Ce művében a Tao általános érvényű természettörvényt jelent, amelynek minden létező alá van rendelve, s amelyet senkinek sem szabad megsértenie.

"Az Út folytonos és névtelen. Az ős-egyszerűség parányi, mégse bírja senki leigázni.
Ha fejedelmek, királyok megőrzik:
minden önként behódol nekik.
Ég s föld összecsengne-bongna,
édes harmatot hullatva,
és a nép mind, nem parancsra,
megnyugodna.
Hol fellép a rendrakás: fellép a név;
s mert már fellépett a név,
ismerni kell a határokat
s így elkerülni a csapásokat.
Az Út e világban, mint hegyi patak, mely folyóba és
tengerbe szakad.

Okos, aki érti az embereket;
aki önmagát érti: ihletett.
Hatalmas, aki másokat legyőz;
aki önmagát legyőzi: erős.
Aki törekszik: nincs híján akaratnak;
aki megelégszik: gazdag.
Aki nem veszti természetét: hosszúéletű;
aki nem veszti emlékezetét: örökéletű."

A taoizmus lényege: a szemlélődés, a természet törvényeinek tiszteletben tartása, az élet ritmusának követése. Alapelve a WU WEI, a "nem cselekvés", mely nem tétlenséget, lustaságot jelent. A tao filozófiája szerint: feküdj fel az áramlásra, és ne küzd ellene.


JIN és JANG
jinjang_naphold.jpg A tai chi szimbolikája remekül mutatja azt a szemléletmódot, mely szerint a világ állandó változásban van. (lásd Univerzum Törvényei - 3 pont)
Amennyiben harmonikus életet szeretnénk; mindig figyelembe kell vennünk, hogy bármelyik oldalra elbillen a mérleg nyelve, nem leszünk egyensúlyban.
(ld: Univerzum Törvényei - 5 pont)

A Jin és a Jang rámutat összefüggéseivel (föld - ég, nappal - éjszaka, férfi - nő), hogy dualitásban élünk, azaz Világunkban minden kétpólusú.
(ld: Univerzum Törvényei - 4-7 pont)

pl. Érzelem: szeretni - gyűlölni. Hőmérséklet: hideg - meleg.

Az érem két oldala:

Jin Jang
A hegy árnyékos oldala A hegy napos oldala
 nőies  férfias
hold nap
föld ég
hideg meleg
nedves száraz
puha kemény
íves egyenes
befogadó behatoló
passzív agresszív
sötét világos
jobb agyfélteke bal agyfélteke
test bal oldala test jobb oldala

 

Az Univerzumban minden energiából áll, ez a két ellentétes, egymást kiegészítő pólus is, melyek egymás nélkül nem létezhetnek.


Az 5 őselem

Az energiákat az öt őselem alkotja, 

ot_elem_montazs_1.jpg ÉPÍTŐ, TÁPLÁLÓ CIKLUS (Seng-ciklus)
A Víz táplálja a Fát, a Fa táplálja a Tüzet, a Tűz táplálja a Földet, a Föld szüli a Fémet, a Fém megtartja a Vizet. - Hatásos megoldás egy kevéssé hangsúlyos elemet úgy doppingolni, hogy az őt tápláló elemet erősítjük.
NYUGTATÓ CIKLUS
A Fa a Vízet, a Víz a Fémet, a Fém a Földet, a Föld a Tüzet, a Tűz a Fát. -Ezzel a módszerrel tudjuk finoman csökkenteni egy elem túlzott jelenlétét.
PUSZTÍTÓ, KONTROLL CIKLUS (Co-ciklus)
A Víz eloltja a Tüzet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Fém elvágja a Fát, a Fa kiszívja a Föld erejét, a Föld mederbe tereli a Vizet.

Célunk elérésekor tartsuk szem előtt, hogy alkotni, létrehozni, táplálni pozitív cselekedet, mely pozitív érzéseket hoz.
Tudjuk, hogy minden cselekvésünknek következménye van, (ld: Univerzum Törvényei - 3 pont) de könnyebb elfogadni, elviselni az esetleges rosszat, a járulékos károkat, ha csak a jóra, a gyarapításra törekszünk, a Feng-Shui szelleméhez méltóan. Lehetőleg ne pusztítsunk el semmit.

FA elem Forma: álló, oszlop. Színek: zöld-türkiz. Anyaga: növényi eredetű (fa, papír, lenvászon, stb).

TŰZ elem Forma: háromszög. Színek: piros, bordó, lila, rózsaszín, narancspiros, vörös. Anyaga: állati eredetű (szőr, bőr, csont,stb) műanyag.

FÖLD elem Forma: négyzet, tégla, lapos, fekvő, sík. Színek: sárga, barna, bézs, narancssárga, homok. Anyaga: Föld (agyag, homok, kő, kerámia, stb.)

FÉM elem Forma: kör, ovális, boltív, kupla. Színek: fehér, szürke, fém-színek (ezüst,arany), pasztellszínek. Anyaga: fém, tükör.

VÍZ elem Forma: hullámos, amorf. Színek: fekete, sötétkék. Anyaga: víz, üveg.


A CHI

erdei_ut_chi.jpg A régi időkben a mennyet és a földet sárkányokként személyesítették meg, amelyek ki- és belélegezték a chit, az életenergiát, vagyis az ellentétek így tartották mozgásban a világot.
A taoista felfogás szerint a chi (csí) az éltető energia (prána), melynek köszönhetően minden folytonosan változik, alakul. A csi éltet minden életet égen és földön. A csi által létezünk, s a csi bennünk lakozik. Aki tudja, hogyan áramoltassa a csi-t, megőrzi egészségét, és távol tartja magától a bajt.
Ez az évezredes recept a mai napig érvényes!
A megfelelően kialakított otthon olyan a lakók számára, mint az éltető energiában bővelkedő táplálkozás a test számára.
A Feng Shui fő feladata, hogy ezen negatív hatások jelentős részét kiküszöbölje, és egyúttal megteremtse a pozitív lehetőségek áramlását.

A keringő életenergia; a chi egy kanyargó patakhoz hasonlóan hullámvonalban mozog.
Kedvezőtlen hatású chi - neve: shá - jön létre a hosszú egyenes vonalak mentén. Gondoljunk csak az egyenesre szabályzott folyókra, melyek elmosnak minden útjukba kerülőt, mert nem tudnak lassan, kényelmesen, természetüknek megfelelően kanyarogni.
Éles tárgyakból, hegyes szögekből, bútorok sarkából ránk mutató "mérgező nyilak" okoznak láthatatlan, de érezhető sérüléseket testünknek-lelkünknek. Emlékeztetőül idézném a mondást: Nem megy férjhez, ha asztal sarkánál ül. (meddő lány nem kelendő...)


FENG SHUI ISKOLÁK

Formaiskola, ahol elsődlegesen a domborzat, a táj, a hegyek és folyók alakja , utakat és a lakóhely közötti összefüggéseket vizsgáljuk meg. 

fengshui_tarot_teknos.jpg fengshui_tarot_fonix.jpg fengshui_tarot_sarkany.jpg fengshui_tarot_tigris.jpg
Fekete Teknős Vörös Főnix Zöld Sárkány Fehér Tigris
Legyen a hátam mögött, biztonságos védelemként. Előttem szárnyal, ő a célom megtestesítője. Magasodjon a bal oldalamon, a család és egészség védelmére. Őrizze a jobb oldalamat, de legyen kisebb, mint a zöld sárkány.
égtája: Észak égtája: Dél égtája: Kelet égtája: Nyugat

A "négy mennyei lény" melyeket a szobában ülve is alkalmazhatunk - bútorainkat behelyettesítve - a nyugodt, kiegyensúlyozott életünk kedvéért.

BHS módszer feng_shui_losu.jpg

( Black Hat School, bágua vagy háromajtós módszer)

Nevét onnan kapta, hogy égtájaktól függetlenül, mindig a bejárati ajtó helyét veszi kiindulási alapnak. Az ajtó áthelyezésével megváltozik a lakás feng shui-ja.
Egy új - csupán 50 éves - irányzatot képvisel, mely a Feng Shui egy nyugatiasított, leegyszerűsített módszer.
A lo-shu, azaz "bűvös négyzet" képezi alapját. (bármely irányból összeadva a 3 számot; az eredmény mindig 15 lesz). Kiválóan alkalmazható lakáson belül egy szoba, vagy ideiglenes szállás, esetleg egy íróasztal elrendezésénél, az életterületek megerősítésére!

Iránytűiskola

A bagua térkép nyolc "házra" osztja fel életterünket (lakásunkat, szobánkat, irodánkat, üzletünket, kertünket vagy telkünket) feng_shui_bagua.jpg

A 8 égtáj és a hozzájuk tartozó életterületek. Egy ingatlan négy kedvező és négy kedvezőtlen hatású területre és irányra osztható fel. A benne élő/dolgozók születési évszámából kiszámítható GUA-szám szerint két (Keleti, vagy Nyugati) csoportba tartoznak az emberek. Ezek alapján egy-egy trigramot (lásd: JI KING - VÁLTOZÁSOK KÖNYVE) és egyéb információkat jelöl. Így lehet az emberek életét a környezetükkel harmonikus kapcsolatba hozni.

Repülőcsillag-iskola
Az idő tényezőt is figyelembe veszi az égtájak mellett. Az épület születési (építési) dátumát véve alapul; elkészíthetjük a ház horoszkópját.
Rendszeres munkálatokat igényel, hisz a "csillagok" mozgása szerint évente, havonta, de akár naponta is át lehet rendezni a lakást.